#21 何を食べているか知ってますか??
#21 Do you know what do you eat and drink ??
2020 . 07 . 16
何が違う?自分が行った国と日本?日本ギャップは?
セネガルで活動していた友達と、そんな話をしました。
日本との違いに驚きながらも、徐々に徐々に日本での生活に切り替え始めた私たち。
食べ物、空気、水、、、日本と違うのに、トンガとセネガルは似てる。
それが可笑しくて、興味深かったので、紹介します。
「日本に帰ってきたら肌荒れが手に負えない」
なんで?なんでだ?知りたい!そんなやり取りから始まりました。
一番話が盛り上がったのは、「食べ物」のこと。
トンガでもセネガルでも、”ありのまま”の食べ物が手に入ります。
鶏も豚も、屠殺したてのものを食べます。
(トンガは安い輸入肉もたくさんあるので、特別な日にだけ家畜を屠殺してご馳走を用意します。)
それが、すっごい美味しいんですよ。
鶏肉の骨を割って、髄液を飲むのが、又美味しいんです。飲んだことありますか?
屠殺するときは、鶏肉も豚肉も、丸ごと料理することが多いので、
今、日本でパックの中に綺麗にスライスされた肉を見ると、何だか同じものだとは思えません。
セネガルに行っていた友達はもっと日常から屠殺したてのお肉を食べていたようで、日本の同僚にそんな話をしたときに、多くの日本人の反応は、「信じられない」「野蛮」と。
私たちとしては、その反応に驚いたと言う話で盛り上がりました。
確実に、それぞれの地で、それが「当たり前」と思って暮らしていたから、久しぶりの日本人らしい感覚に触れる場面だったのです。
そして、あの匂いの違いって、、、何日も時間が経っているから?
なんであんなに風味が違うんだろう?
日本の肉はどんな過程を得てスーパーに並ぶんだろう?
と事実に対する疑問も次から次へと湧きました。
私が日本にいるときにベジタリアンになった理由も、匂いと動物の育てられ方の不透明性がありました。じゃあ、トンガ人みたいに自分で育てた動物を、殺してまで食べたいかと言うと、そこまで食べたくなかったから。振舞ってあげたい人がいなかったから。
自分では殺せないくせに、トンガで振舞ってもらったら「美味しい」って食べてしまう自分は、すごく自分勝手だなと思います。
だからこそ、トンガの人たちが、セネガルの人たちが、人として真っ当だなと思います。
野菜や果物も一緒です。
おばちゃんが菜園したちょっとしなびた野菜や、道端や畑になっている不揃いの果物。
どれも採れたてで、どれも綺麗ではありません。
日本のスーパーや直売所に並んでいるのは、「無農薬」って書いてあっても、やっぱり形が整っているし、綺麗な袋に入っています。すっごい手がかかっているんだろうと思います。
トンガでは動物は放し飼いに近い状態が多く、餌はココナッツや米、人の食べ残した芋などです
野菜は「農薬や化学肥料を使ってまで育てたくない。そうゆう野菜は身体に悪いから、それならば食べない方がいいでしょ?育てたくないでしょ?」と言われたことがあります。
セネガルも野菜は無農薬、動物はおろしたて。
何を「食べ物」とするかの基準も、美意識の「美」の基準も、少しずつ、違います。
もちろん食べ方も違う。
日本は水で料理することも多いけど、料理をする度に口にできる水が蛇口をひねるだけで出てくるって、奇跡なんだって思います。
トンガはココナッツミルクを使って煮るか、直火焼きが多く、水を使うときは貯めた雨水を使います。
セネガルは、油で料理することが多いそうです。
野菜や肉を油であげて、その油に水を少しだけ入れ、岩塩の塊と共にコメをたくそうです。
そうそう、綺麗な水!
口にできる安全な水と肌にいい水は違いそうですよ!(誰か真実を教えてください!)
セネガルはもちろん、トンガも日本みたいに消毒してないから、ボウフラが湧いたり、泥水に近い水を使わないといけないこともあります。
それでも、日本にいる時よりも明らかにお肌がツルツルしていた!というのが感想です。
他の国に行った友達も同じことを言ってようで、ちょっと気になりますね.
食べ物も水も、おそらく空気も全然違って、でもそうゆう違いがあることすら知らずに生きてきました。
何も考えなくても生きていけてしまうくらい、平和な日本。
水、ボウフラ湧いてないかな?と沸かさなくてもいいし、どうやって作られたか分からないのに、それが安全な食べ物と思って疑いなく食べられる、、、
生きることが簡単な社会は会話を少なくさせるんだろうか??
だから、街中のコンビニ行くまでに、誰にも声をかけられずに、誰とも目が合わずに、誰の笑い声も聞かずに、到着してしまうんだろうか!?
別々に日本に帰国したはずなのに、お互いに「日本で街を歩いても、静かにことが済む」ことに驚いていました。
一歩外を歩けば、「どこいくの?」「何買うの?」「ご飯食べた?」と遠くからでも話しかけられて、大声で答えていた毎日。いつも、誰かの大きな笑い声が聞こえていて、その頻度は東京で聞く救急車の音と同じくらい大きくて、多い。
日本人が幸福度を感じにくいのは、そんなところに原因があるのかもしれないですね。
どんな悲しい音もかき消すほどの、笑い声が町中に響くといいですね。
書き人加藤美希
What is the differences between Japan and my host country??
I talked with my friend who worked in Senegal last week.
Although we have been surprised at the difference from Japan, we gradually began to with to living in Japan.
Food, water, air ,,,,,Tonga and Senegal are similar, though they are different from Japan.
It was funny and interesting , so I will introduce it.
“Hey!! My skin has been uncontrollable since I came back to Japan.”
“Definitely, the same !! Why?? Why we cannot ?? ”
It started from such an exchange.
Food topics were very lively.
We could get supernatural food in Tonga and also in Senegal.
People over there eat freshly slaughtered chicken or pork.
(Tonga has imported frozen meet daily ,so they only slaughter livestock and prepare for special days. )
That’s really delicious !!
Being tender and free of extra fat.
Pork skin is crispy ,and chicken spinal fluid is full of umami. Have you ??
When slaughtering, they normally cook whole chicken or pork.
Looking at the super beautifully sliced meat in packs in Japan now, we cannot believe they are the same.
When my friend lived in Senegal talked it to her Japanese colleagues to tell her Senegal life as she eat such a flesh meat daily , almost all of them seemed to say to her
“Incredible! Why you can ??” “ Barbaric.”
We got hyped up due to their reaction for us.
Certainly, we lived in each places thinking that it is ‘normal’ . Those kinds of reaction was truly Japanese feeling.
Also question about the facts sprung up one after another.
Why Japanese meat are so stinky ,,,,, because it’s been many days old ?
Why is the flavour so different ??
What kind of process does Japanese meat get in a super-market??
The reason why I had been a vegetarian was their smell and the opaque of the raising method. That smell deprived me of my appetite. Moreover, when I asked by myself whether I want to slaughter animals that I raised myself like Tongan ,,,, I didn’t want to eat that much. I didn’t want anyone to treat.
I know I’m a totally selfish because I can’t slaughter but I must enjoy the fresh meat if I will be treated.
That is why I think the people in Tonga or Senegal are right as people.
Vegetables and fruits are the same .
The shrivelled vegetables for some aunt’s home gardens, and the unsorted fruits that are roadsides and fields. All are fresh and none are “beautiful”.
Vegetables and fruits in Japanese markets, even its organic, they are almost the same food shape and rapped in a plastic bag. It must be so tiring work.
In Tonga, many people raise in almost free range with coconut, rice or leftover of staple food like taro, cassava, yam or banana. About vegetables, I had been told that we don’t want to grow vegetables using pesticide or chemical fertiliser. Those veggies will have our body unhealthy. It’s better not to eat it ,right ??”
In Senegal, too!! Vegetables are organic and meat are freshly grated .
( Sorry, I don’t know the detail of Senegal.)
The criteria for what we call “food” and the standard sense of “beauty” are slightly different.
Of course, how to cook and eat it is different.
Although the Japanese often cook with water by twisting the faucet, it is just miracle that we can use clean water whenever we want!!
In Tonga, stew with coconut milk or grille on open flame are major ways. When we use water, we use the stored rainwater.
I heard that Senegal often cook with a lot of oil .They fry some meat and vegetables, after that, they cook rice with a lot of oil leaving in the pot and a block of salt. Not a lot of water.
Yeah!! Clean water
It seems that safe water that can be taken by mouth and water that is good for skin are different !! ( Please tell me the truth !! )
Water of Tonga or Senegal is always on a little trouble like mosquito larva or muddy water due to not disinfect, not purify like Japan.
Even so, my face skin was much smoother in Tonga than now in Japan !! That is the same impression with not only friend having talked with but also other friends !! I’m a little concern …
Food or water, maybe air pollution are totally different, and I have lived so long time without those knowledge .
Peaceful Japan allows us to live closing eyes .
No bombs , No guns, No need to boil doubting the mosquito larva spring up, no need to make sure to eat food what we don’t know what we are eating.
Will it be less conversational because it’s easier to live ??
I wonder if it become the reason that we can go to a convenience store without talked from someone, without eye-catching or without hearing someone’s laughter in Japan ??
Even though My friend and I returned on different days ,we have been surprised at same thing that “ Walking around the city is nothing will be happening in Japan.”
If you walk outside in Tonga or Senegal,
I was speaker out loudly “ Where are you going ??” “What will you buy ??” “ Have you ate tonight ??” from a distance every day. Always, someone’s big laughter attracted me. I guess that the frequency is the same as the ambulance sounds in Tokyo.
The reason why Japanese people are less likely to feel happiness might be because of this
I hope that a burst of laughter could be heard all over the town, enough to drown out any sad sound.
Author ; Miki Kato