#29 冬のひまわり畑
#29 Winter sunflower
2020 . 12 . 11
茨城県で、ひまわりを使って土壌改良をしている農家さんがいます。
そこで考える、日本の食事情と私たちの生き方。
ある一つの社会問題を解決しても、そこにまた新たな問題が発生してしまうほどに複雑に絡み合った現代に、私たちは何ができるんだろう、、、
ポカポカ陽気と季節外れのひまわりが気候変動の様を如実に表していて、私の心を余計に虚しくさせています。
茨城県に来て一週間。
どんなところかも知らずに、友達に誘われるままにピョーンと。
来てみて教えてもらったのは、関東平野に広がる茨城県は、肥沃な土壌で気候が農業にピッタリ!ということです。
農家の事情から知ったのは、私たち、日本の経済は作物を捨て続けているから成り立っているということです。
これはきっと、フードロスを出している全ての国で言えることだと思います。
茨城県は南の地域で取れる作物の限界地域の最北端であり、北の地域で収穫できる作物の限界地域の最南端。何でも収穫できるからこそ「特産品」はないそうです。メロンも日本一の収穫量であるにもかかわらず、その知名度は北海道に奪われております。
(食べ放題メロンは、実のところ、茨城県産がほとんどだよと言われました。)
地域でできた野菜の販売所に行くと、大根もブロッコリーもキノコ類も何種類もあるし、蒟蒻芋、まこもたけ、れんこん、八頭、自然薯など私の地元では販売していないものもたくさんありました!!なぜか、トンガで毎日のように食べていたグリーンバナナ(茹でて食べるバナナで、まるでお芋みたいです)まで!
私がお世話になっている農家さんは、加工用のジャガイモや大根を作っています。
九州のいも焼酎ブーム期には、いも焼酎用のさつまいもを作って出荷していたんだとか。それでも、“茨城県産”の名前が表に出ることはないそうです。そして、それがいいと言います。
なぜなら、「いも焼酎=九州」のイメージがある以上、九州産として出回った方が最終的な出荷量が取れるからです。無理に茨城県産をブランド化することに苦労するより、裏番長に撤したいだとか。
「誰もがトップスターになることよりも、舞台を引き立たせるような脇役がしっかりしていることがとても重要。それでこそ、日本の食が潤うんだ!」
と言い切る社長はとってもカッコ良いなぁと思いました。日本の食品表示の問題でもあると思いますが、私たちが口にする農作物、特にその加工品(コンビニのサラダとか、真空パックのお惣菜とか、漬物とか、、、)の中には茨城県をはじめとする知名度が低い都道府県の作物によって支えられていることを知るべきなんだと思いました。
そして、なんと言っても、フードロスはなくならない!という事実が衝撃的でした。
なぜなくならないか?
今の日本の食産業は、捨てるからこそ、成り立っているから。
そうやって、経済が回っているから。
コロナ禍において、外食、観光葬祭、コンビニ食品、、、多くの外食産業の低迷により被害は出ないだろうと言われていた第一次産業も大打撃を受けています。
でも、農家さんの農作物が売れない悩みを、解決するには、、、
と考えても、答えは出ません。
私は常にフードロスを解決したいと思ってきたから、フードロスを出すことで生計を立てていた農家さんをどう応援したらいいのか分かりません。
みんな、家でご飯を作るから捨てない、あまりが出ない。
今までのようにロス分を考えて生産、製造されていた分は、売れない。
これが今起こっている現実。
道徳的にフードロスを無くそうという動きはますます盛んになっていても、いつまでも問題がなくならないのは、解決してしまえば、「経済がまわらない」「職業を失う人が増える」など新たな問題が生まれてしまうんですね。
出回る量を減らして、安くなくていいから、農薬を使わない農業に変えよう!
少なく稼いで、ゆっくり暮らそう!という社会全体の動きは、今はまだ起こっていません。
みんないつまでも、作物は育てられると信じているけれど、あと60年で食べていくための作物も、身を守るための服の材料や家の材料も、作れなくなると言われています。
それは、土を使いすぎているから。私たち人類はこの100年で地球誕生からずっと積み上げてきた土の3分の1を使い切っていて、あと60年で残りの3分の2を使い切る勢いで使っているそうです。知らないから、使い続けるのか、知らせたくないから、使い続けるのか、、、
見えない部分が大きすぎて、知らないことが多すぎて、できないことが多すぎる。
きっと、これはフードロスに関係したことだけではなくて、「世界の飢餓・栄養不良」も同じこと。
なんで長年問題解決に取り組む人がいるのに、いつまでも解消されないのか?
本当にやり方が悪いんだろうか?ってずっと思ってきたけれど、
解決してしまえば回らない経済の仕組みや困る人がいるからって理由もありそうです。
「ファクトフルネス」で世界は良くなってきていると公表されたけれども、解消されたわけではない。そして、良くなってきていることがあるからこそ、生まれた問題も、あります。
ここの農家さんが30年前に土壌改良のためにひまわりを植え始めた時には11月初め頃に霜が降りはじめて、11月中に枯れていたそうです。
それが年々、年々、暖かくなり、今年は12月の今日もひまわりは元気に咲いています。
この歪んだ世界は、あと2℃地球が暖かくなったら、もうその温度上昇を止めることができなくて、10度、20度、シュルシュルシュルッと上がって、人間が生きていけなくなると言われています。
このコロナで今までの生活が変わって、どこからか少しでも歪みが解けたら、生命の存続危機は免れることができるんでしょうか?
書き人加藤美希
Here, in Ibaraki prefecture, one farmer plants sunflowers to improve the soil condition.
I am in the mode of thinking about Japanese food security and our way of life.
Even if we could solve a certain social problem, it would cause new problems. What can we do for the future in such a complicated modern age?
I am feeling empty with the warm warm weather and full of unseasonable sunflowers which represent climate change clearly.
It has been a week since I came to Ibaraki.
What I learned is that
Ibaraki is perfect for agriculture with fertile soil and a nice climate in Kanto Plain.
What I got from the farmer’s circumstances is that
the Japanese economy stands with food waste. I’m sure this is the same in all countries which have food loss.
Ibaraki is located at the last northernmost part of where we can harvest the south’s food and also the southernmost where we can harvest the north’s food. It seems that no food will be one speciality food because any food can be harvested. For example, even though Ibaraki has the highest yield of melon in Japan, Hokkaido is the most famous place of melon.
( Actually, if we eat melon buffet, they are made in Ibaraki, I was taught.)
When I went to a local farmers market, there were so many kinds of radish, broccoli and mushrooms, also there are many things that I cannot buy at my local area, such as konjac yam, wild rice, lotus root, Japanese yams. It was funny that there were green bananas there which I had eaten every day in Tonga.
My friend’s family, an owner of a farmer’s company, makes radish and potato for processed food. During the sweet potato shochu made in the Kyushu boom period, they shipped out the sweet potato for shochu. Even Kyushu shochu was made from sweet potato produced by Ibararaki, the name of Ibaraki never appears. However, the owner thinks that that is good. This is because, as long as there is an image of “shochu is Kyushu”, the shipping volume will reach more with the label of Kyushu than the label of Ibaraki finally . She wants to be a backseat player rather than struggling to differentiate brands.
“ It is more important that supporting players whose role complement stages are solid than everyone being a top player. That is the point of enriching the food section in Japan.”
She said confidently and looked very cool. That is also the problem of the food labelling rules, however, I thought we should know that our food, especially processed products (convenience store salads, vacuum-packed side dishes, pickles, etc.) are supplied by some lesser-known areas such as Ibaraki.
Anyway, what is shocking fact is that we would not be able to solve the food waste problem.
Why ?
Because our economy in the food section now is available with throwing a lot of food away.
That is how our economy is going.
Under the situation of COVIT-19, the primary industries which are said that they will not be unharmed by Corona shock are getting worse due to the downturn of the foodservice industry, ceremonial occasion or convenient stores.
I cannot find a good solution to sell their products. No, I don’t have an answer. As I have always thought how we can solve the food waste problem, I don’t know how we can encourage the farmers for now.
More and more people make and eat at home and they don’t throw food away.
The products that were harvested and manufactured in consideration of the loss amount up to now cannot be sold.
That is the reality that is happening now.
For an ethical reason, while the movement to eliminate food loss is becoming more and more active, the problem might not disappear forever because if we did, we would have new problems such as ‘ economic growth will decrease”, ”unemployment rate will increase”.
A new social movement has not happened yet, saying ‘ Why don’t you decrease the amount and increase the quality without pesticides ?’ or “Let’s live slowly with less income.
Everyone believes that we can grow crops forever, but the reality may be hard. It is said that in the next 60years soil will not be available to make food to eat and clothes or houses to protect ourselves. This means we use too much soil. We, human beings, already have used up one-third soil that has been accumulated since the birth of the earth in the past 100 years. Moreover, we are using the remaining two-thirds of it in the next 60 years. Because we don’t know about it, do we continue to use it? Because someone doesn’t want to tell it, they don’t let it know??
There are too many things I cannot see, there are too many things I don’t know, and there are too many things I can’t do.
I’m sure this is not only the food waste problem but also “world hunger and malnutrition”.
Why does it never go away even if so many people work on problems worldwide for many decades?
I had doubted the way but there seems to be some other reasons that some don’t want to solve it. “Fact-fullness” announced that the whole world is getting better but still there are problems. Unfortunately, we are getting new problems from that improvement.
The representative example is environmental issues.
When the owner started planting sunflowers for soil improvement instead of using chemicals 30years ago, they died with frost in November.
It has been gradually warm year by year and this year the sunflowers are in full bloom today, too ! in December.
In this distorted world, it is said that if we will not be able to stop the increase another 2°C and after that it will be raised up to 10°C, 20°C which we cannot live any more.
If these distortions will adjust a bit with the life change against COVIT-19, is it possible to avoid our survival crisis?
Author ; Miki Kato