#31 あけましておめでとうございます
#31 A Happy New Year
2021 . 01 . 04
あけましておめでとうございます。
新年のお慶びを申し上げます。
みなさま、正月三が日はいかが過ごされたでしょうか?
私は元旦、年末に作ったおせちを食べ、地元の神社とお寺に初詣に行き、2日箱根駅伝を見て、3日は母と温泉に行きました。
穏やかな3日間。
世間ではコロナ対策に注目が置かれていたように感じますが、
私は何も変わらない3日間であり、子供の時からの小さな変化も感じた3日間でもありました。
まずは、おせち。
黒豆、田作り、数の子、昆布巻、かまぼこ、伊達巻、きんとん、なます、煮しめ、、、。
子供時代、大好きな黒豆や煮しめばかり食べていて、父が好きな数の子の美味しさは理解ができず、昆布巻きも伊達巻もどうにも口にできずにいたことを鮮明に覚えています。
数年前には私がベジタリアンになって、砂糖は使わないし、田作りさえ牛蒡で代用したベジおせちが何年か続きました。
それが、今年は、母が料理教室で習ったと言って、ローストビーフや鶏ハムがお重に登場し、ぶりの照り焼きは省略。
今までは作ったものを無作法に詰めていましたが、お重に詰める品数は奇数が良いと聞き、急遽一の重に叩きごぼうを追加。
食べる人も、食べる人数も変わって、その年によってこだわりも違って、
一言で「おせち」と言っても、毎年「同じおせち」はありません。
伝統を守っているようで、守っていない。
「おせちを食べる」という行為を楽しむことは必須のように感じるのに、その中身は、今や中華や洋食も混在。世間がワールドワイドになると同時に、我が家だけでなく、一般的に日本人の食事事情も変わってきました。
そもそも、子供の時におせちとお餅ばかりを食べることに対して文句を言うと、
母は、「正月3が日に働くと、その1年ずっと家事に追われるから」と言い、父方の親戚で集まっても、母方の親戚で集まっても、家でいても、どこでもおせちばかり食べていました。
それが、今年はそもそも餅をつく量も控えめで、3日目にはご飯を炊きました。
そして、世の中の雰囲気が昔のような「寝正月」をもう望んではいないんだなぁと思いました。
私の子供の時は早くても3日に名古屋のデパートが開くくらいで、近所の店はどこも開いてなかったので、正真正銘、食べてゴロゴロ寝正月。
今は、コロナ渦と言っても、自粛やソーシャスディスタンスを叫びながらの営業。2日からほとんどの店が開けています。多くの人が働きに出て、例年より少なくても初売りを楽しんだ人は相変わらずいたようです。そしてそのことを、ニュースは「異例のお正月」と言っていました。一昔前の当たり前を強いられると、なぜこんなに大事件かのようになってしまうんでしょうね!?
人間、「経験したことのない変化」はワクワクした気持ちで挑戦できるのに、「昔にもどる変化」は苦しみに変わってしまうってことでしょうか?
時を刻む限り、どんな変化も、当たり前。
伝統を楽しみつつ、時代に合わせて、軽やかな心で邁進していきたいものですね。
みなさまに温かな光と、心地よい風がいつも注がれますようにお祈りしております。
2021年、今年もどうぞよろしくお願いいたします。
書き人加藤美希
A Happy New Year.
I would like to express our joy for the new year.
How was your new year’s holiday ?
On the new year’s day, I celebrated the new year day with Osechi and walked to a local shrine and a temple for the first visit to a shrine of the New Year. I watched ‘Hakone Ekiden ( a load relay in Hakone) ’ on the second day and I went to a natural spring on the third day with my mother.
These days were so calm..
I feel that people were paying attention to COVID-19 but my days were not a big change according to the virus but a lot of small changes compared to my childhood.
Firstly, New year’s dishes called Osechi !!
Black beans, Small dried sardines, Salted herring roe, Kelp roll, Steamed fish paste, Sweet omelet, Sweet potato and chestnut, Pickles, Vegetables stewed with soy sauce,,,,
I vividly remember my childhood that I ate only my favorite black beans and vegetables stewed with soy sauce, and I couldn’t understand the deliciousness of salted herring roe that my father liked or I couldn’t eat kelp rolls or sweet omelet .
Since I became a vegetarian, I have cooked Vege Osechi without sugar. Even though each dish has a wish with those ingredients, I used only vegetables, for example using burdock instead of sardines for dried sardine for years.
However, this year, my mother tried Roasted beef and Chicken ham but omitted to cook Teriyaki of yellowtail.
Until this year, we used to pack what we made in a rude manner, but because I heard that an odd number of items should be packed for a fortune, I hurriedly added burdock covered with sesame sauce.
People who eat or the number of people who eat has changed, and the favorite dishes differ depending on the year.
Even if we say ‘Osechi’ in one word, there is no ‘same’ every year.
It seems to keep the tradition, but not do it exactly.
I feel that it is essential to enjoy the act of ‘eating osechi’, but the contents are now mixed with Chinese and Western foods. Through our action and mind becoming worldwide, not only our family but also Japanese in general has been changing their dietary situation.
Anyway, when I complained about eating only osechi and rice cakes when I was a kid, my mother said “ It is said that when I work during the new year’s 3 days, I’ll be busy with housework for the whole year. So I do nothing !”
Compared with this, the amount of rice cakes we made was modest and rice was cooked on the third day.
I thought that the atmosphere of the world was no longer “the sleeping New Year” like it used to be.
I think maybe there were no small shops opened before the 3rd except a big department store in Nagoya when I was a child so that it was a genuine new year just to eat and sleep. But nowadays, even though it looks like a serious situation with corona virus, most of the shops were opened from the 2nd while shouting self-restraint and social-distance. Many people should go to work and some enjoy the first sale. Of course the news reported it, this year was so strange. Why would it be such a big incident if we were forced to take what we had taken for granted a long ago ??
Does it mean that human beings can challenge ‘some changes that we have never experienced” with excitement, but may turn into suffering with ‘some changes that go back to the old days’??
As long as time goes by, any change is natural.
I want to go forward with a light heart enjoying our tradition during this era.
In addition, I hope that all of you will always have warm lights and comfortable winds.
In 2021, Let’s enjoy each other and together !!
Author ; Miki Kato