#11 甘いものは好きですか?
#11 Do you like sweets?
2022 . 05 . 12
私は、大好きです!
昔はチョコレートとアイス。
今でもチョコパフェとか思い浮かべるだけで
胸がときめきます。
年に数えるほどですが、親友とチョコパフェを
食べるのが、今も至極の幸せです。笑
今回は「糖」についてのお話を。
脳にとって唯一の栄養が糖であることは事実です。
でも、脳にある、糖のカップの大きさは決まっていて
私が食べたチョコパフェの糖が全て脳に使って
もらえるわけではありません。
一定量溜まったら、脳への供給はストップ。
なのに、私が、今度はラーメン大盛り、とか
やっていると、これらの糖は次に筋肉に運ばれていきます。
ところが筋肉も糖のカップの大きさが決まっているので
それでも余ってしまう糖はどこにいくかというと
「脂肪」
糖は、脳にとってとてもとても大事なので
糖が不足して脳が危険!という万が一に備えて
私たちの脂肪組織はいくらでも糖を引き受けて
脂肪に変えて、蓄えてくれます。
下腹をプニュプニュ摘んで、脂肪がついた~って
叫んだりしてしまいますが
いえいえ、その正体は脂に代わった糖かもしれないのです。
脂肪がつくのは、脂を食べすぎたからってことでは
ないことを、肝に銘じなくてはいけないですね。
現代の食生活で、糖が足りない、ということはほんとどなく
多くの場合、どちらかというと過剰!
血液の中に糖が増えると(高血糖)血管に大きな負担を与え
血管の壁をボロボロにしてしまいます。
そのことが心不全や、脳梗塞や、
さらには認知症につながっていきます。
なんと、アルツハイマー認知症は別名
第三型糖尿病と呼ばれているほど。。
また、脂肪が増えて体のサイズが増加するにつれて
脳のサイズは小さくなっていくことが
研究で明らかになっています。
幾つになっても、自分の頭で考えたり、感じたり
想像したり、行動したり、そんな日々を目指したいから
脳のサイズはできるだけ、守りたいですね!
脳に必要な糖は、不足というより過剰の時代。
だから栄養として必要なのは
脳細胞をつなぐ神経回路の働きを助ける酵素の方なのです。
脳に必要な酵素の原料となる代表的な食材は
豆類、きのこ類、ニンニク、ビタミンC、ビタミンE
健康的なオイル類です。
ビタミンCは、柑橘類、パプリカ、アブラナ科の野菜
(大根、かぶ、高菜、カリフラワー、青梗菜、キャベツ
白菜、ブロッコリー、菜の花、水菜、小松菜など)
また、どんなに熱を加えて調理しても壊れない
強いビタミンCを持っている
蓮根、小豆、昆布、ひじきもおすすめです!
ビタミンEは、青魚、アボカド、ナッツ、オリーブオイル
あまに油などに豊富に含まれていますね!
日本人に本来、馴染みのある食材ばかり。
私のように甘いものが好きな方はぜひ、こちらの酵素食材も
楽しくとっていきましょう。
それにしても、チョコパフェというのは私にとって
きっと永遠に胸ときめく存在であり続けると
思われます。
長生きが人生の目標ではありませんが
100歳になった私がもし存在したら
目の前のチョコパフェにキラキラした心で向き合い
自分で、スプーンを使って、美味しいね~って
笑えるように
今日も脳をしっかり支えていきたいと思います。
動機が不純ですが、それもたのし、ですね!
書き人いのうえまゆみ
I love them!
I used to love chocolate and ice cream.
Even now, just the thought of a chocolate parfait makes my heart flutter.
Only few times in a year, but eating a chocolate parfait with my best friend is still my ultimate happiness. lol
This time I talk about sugar.
It’s true that sugar is the only nutrition for our brain.
But the size of the cup of sugar in our brain is fixed, and not all the sugar in the chocolate parfait I ate can be used by the brain.
Once a certain amount is saved, provision to the brain is stopped.
But now, if I eat a large bowl of ramen noodles or something similar, these sugars are then sent to the muscles.
However, muscles also have a fixed amount of sugar to accept, so where does the excess sugar go
“FAT”
Sugar is very very very important to our brain, our fat tissue can take on any amount of it and store it in case of a sugar shortage and brain danger.
I grab my belly and sigh that I have fatty, but no no, It could be sugar replacing fat.
We must keep in mind that gaining fat is not due to eating too much grease.
In the modern eating habits, there is rarely a lack of sugar, and in many cases it is more like too much!
Increased sugar in the blood (hyperglycemia) puts a great strain on blood vessels and tears the walls of blood vessels to fall apart.
This leads to heart failure, stroke and even dementia.
What a surprise, Alzheimer’s dementia is also known as type 3 diabetes..
Studies have also shown that as fat and body size get bigger then brain size is getting smaller.
I want to protect the size of my brain as much as possible, because I want to aim for days when I can think, feel, imagine, and act by myself no matter how old I get!
The sugar needed for our brain is in excess rather than deficient.
So what we need as nutrition is enzymes that help the neural pathways that connect brain cells.
Typical foods that provide the enzymes needed for the brain are beans, mushrooms, garlic, vitamin C, vitamin E and healthy oils.
Vitamin C is found in citrus fruits, peppers, cruciferous vegetables, (radishes, turnips, mustard greens, cauliflower, bok choy, cabbage, Chinese cabbage, broccoli, rape blossoms, potherb mustard and Japanese mustard spinach etc.)
And lotus root, azuki beans, kelp and hijiki seaweed are also recommended which has strong vitamin C no matter how much heat is applied to cook.
Vitamin E is rich in blue fish, avocados, nuts, olive oil and linseed oil!
All ingredients that are inherently familiar to the Japanese.
If you have a sweet tooth like I do, please do enjoy taking these enzyme foods as well.
Even so, I surely think chocolate parfait will make my heart flutter forever.
My goal in life is not to live long, but if I exist at 100 years old, I would like to be able to face the chocolate parfait in front of me with a sparkling heart, use my own spoon, and smile at how delicious it is!
I will continue to support my brain today.
My motives may be impure, but that’s ok, isn’t!
Author ; Mayumi Inoue